Mai ales în această perioadă, veți găsi cu siguranță multe articole online despre idei de cadouri de Crăciun pentru iubit / iubită / soț / soție, pentru părinți, socri, prieteni, colegi, idei cadouri Secret Santa etc. Idei utile, desigur. Dacă astfel de articole sunt mai degrabă pline de idei cu interes comercial, ne-am gândit să vă oferim niște conținut... altfel. Să vorbim altfel despre cadouri. Cadouri de Crăciun, dar și cadouri în general.
Se spune uneori despre cadouri că au devenit comerciale, gesturi stimulate de retaileri, oferire de obiecte goale de esență, obiecte și atât, demersuri de rutină, pentru că așa trebuie, pentru că așa este frumos, pentru că și ei ne dau în schimb, pentru că așa se obișnuiește... De exemplu, să ne gândim la cadourile de Crăciun, probabil cea mai comercială sărbătoare, cu vânzări intense în retail offline și online. Oamenii devin mai buni, brusc își amintesc de generozitate, de omenie, de cei sărmani și la nevoie... Și nedreptatea din lume se mai estompează cu niște picături, se mai face puțin echilibru.
Goana după cadouri - în magazinele fizice, în comerțul clasic - îi face pe mulți să uite tocmai de omenie, chiar înainte de a fi buni de Crăciun: aglomerația înseamnă nervi în trafic și la cozi, apar conflictele pe stocurile limitate de Black Friday. Până la acea armonie cu colinde, cozonac și vin fiert, eventual cu zăpadă ca în povești sau ca în filmele romantice, este prea puțină empatie și destul de multă nefericire. Și totuși, cadourile aduc oamenii mai aproape în cele din urmă, pe moment, chiar și într-o lume atât de imperfectă. Spiritul Crăciunului invocat în marketing nu rezolvă toate problemele și înjurăturile din trafic, dar oferă cu siguranță momente de liniște și pace și măcar acele gânduri de mai bine și acea caritate chiar și de etichetă de social media tot face ceva bine în aceeași lume imperfectă.
Așadar, iată avem aici blogul unui magazin online care, ca orice afacere online, vrea să vândă cât mai mult. Căci de aceea există, cu angajați, circuit economic, taxe, impozite. Așa funcționează societatea și sistemul economic în democrație. Un magazin online etic spunem noi, care promovează prețurile mici și fel de fel de avantaje. Și care promovează chiar și acțiunea de a dărui. Pe interes economic, nu negăm, dar și pur și simplu. Pentru că este plăcut să primești mesaje de mulțumire de la clienți încântați și este și mai plăcut când te gândești la acei oameni care desfac cadouri și descoperă ceasuri bărbătești, ceasuri de damă, ceasuri pentru copii, ba mai nou și alte accesorii și gadgeturi pe care le comercializăm, până și genți și rucsacuri damă. Și bijuterii ieftine, bijuterii fashion.
O mulțime de idei de cadouri de Crăciun pentru ea, pentru el, pentru prieteni, pentru oricine apropiat. Este vorba de acea slipire din ochi a celui ce deschide un cadou. Și suntem suficient de oameni să ne placă și suficient de egoiști să ne simțim bine în acest lanț comercial acuzat de unii, dar utilizat de noi toți. O facem (și) pentru profit, desigur. Ca fiecare dintre noi, toți muncim, dar e ideal când îmbini utilul cu plăcutul.
Cadourile de Crăciun sunt mai plăcut de cumpărat online. Depinde de fiecare cum alege și cât de mult se implică în acest proces de selecție de cadouri. Chiar și dacă facem o listă, atât timp cât există relații sociale cu persoanele care vor primi cadourile de Crăciun de la noi, trebuie să ne implicăm personal în fiecare alegere. Fiecare cadou trebuie să fie ales astfel încât să trimită un mesaj, să fie mai mult decât un simplu obiect ambalat. Contează ce, contează și cum oferi. Ambalajul, atitudinea, niște cuvinte alăturate chiar scrise dacă nu rostite personal... totul este foarte, foarte important atunci când este vorba despre cadouri de Crăciun sau cadouri cu orice altă ocazie din an. De altfel, se spune – și credem cu tărie! - că nu ai nevoie de pretexte să oferi cadouri cuiva drag, o poți face fără nicio ocazie, creezi tu ocazia perfectă.
Dacă spunem că trebuie să oferi cadouri cu suflet, din suflet, ar fi poate limbaj de lemn, cuvinte frumoase pe care ne place să le spunem și să le auzim. Însă adevărul este că generozitatea trebuie să vină cu mesaje la pachet și exact aici este farmecul. Când oferi un ceas sau orice altceva (chiar și o ciocolată, un glob de Crăciun sau o decorațiune handmade făcută poate chiar de mâna ta), spui ceva, transmiți ceva. Mulțumiri, iubire, empatie, prietenie... Și îți pasă, iar omul care primește cadoul înțelege asta.
În funcție de cadou, de context, de ambalaj și de alte caracteristici, cadoul va îngloba și alte mesaje. Totul depinde de tine, să știi să transmiți ceva. Și cadoul acela nu poate fi gol de conținut. Nu poate fi doar un gest stimulat de industria marcom, de corporații și interese economice. Totul este să alegi tu cadoul și să te asiguri că ajunge la cine vrei tu. Când oferi un cadou, de obicei zâmbești. Și chiar dacă nu ești acolo (dacă trimiți poate pachetul prin curier), anticipezi zâmbetul firesc și involuntar al celui ce deschide cadoul, chiar și preț de o secundă. Și în acea secundă, lumea este mai frumoasă, mult mai frumoasă. Cam atât.