Informații despre originea Bluetooth, tehnologia pe care o folosești la căști, boxe și multe alte dispozitive

Un standard de rețea fără fir (wireless) bazat pe unde radio, bluetooth a devenit o tehnologie extrem de populară pentru toți cei ce doresc să conecteze dispozitivele preferate între ele. Smartphone-urile și laptopurile sunt ușor de "legat" astfel cu gadgeturi la modă precum căști wireless sau boxe wireless. De fapt, spunem deja în mod uzual că folosim casti bluetooth și boxe bluetooth - accesorii pe care le poți comanda online la preț mic chiar din magazinul online www.pretzmic.ro. Gata cu firele, cablurile nu mai sunt la modă. Este mai practic să folosești astfel de produse bazate pe tehnologia bluetooth.

Cum a apărut însă standardul IEEE 802.15.1, așa cum mai este cunoscută tehnologia Bluetooth? Istoria acestei invenții revoluționare pentru lumea IT&C are legătură cu zona Scandinaviei. Și asta pentru că termenul de Bluetooth, deși în limba engleză ar însemna "dinte albastru", este de fapt o adaptare a cuvântului scandinav Blåtand / Blåtann. Astfel era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din secolul X. Acesta era foarte comunicativ și, în plus, a unit în timpul domniei sale actualele teritorii deținute de Danemarca și Norvegia.

Așadar, originea termenului face referire la aceste fapte - comunicare și legătură între oameni și teritorii. Acum, tehnologia Bluetooth leagă dispozitive și ajută oamenii să comunice mai ușor. Totul este mai practic când ai muzica preferată fără să ai grija firelor. De asemenea, în cazul dispozitivelor smartwatch / brățară smart fitness, legătura cu smartphoneul este realizată tot în acest fel.

Până și logoul atât de cunoscut al Bluetooth își are originile în istoria nordică. Pictograma este o combinație a inițialelor regelui Harald, Hagal și Bjarkan. Conform Wikipedia, aceste simboluri provin dintr-un alfabet runic.

Tehnologia Bluetooth a pornit în anul 1994 la divizia de telefonie mobilă a companiei Ericsson. Sven Mattisson și Jaap Haartsen, muncitori în orașul Lund, Suedia, au formulat specificația Bluetooth, preluată ulterior de o mulțime de companii, la nivel internațional. Patru ani mai târziu IBM, Intel, Nokia și Toshiba devin partenere ale Ericsson pentru formarea grupului Bluetooth Special Interest Group (SIG). Ericsson T39 a fost, în 1999, primul telefon mobil dotat cu Bluetooth. Astăzi, Bluetooth este un standard de bază în lumea telefoanelor mobile. Cu timpu, s-au lansat noi versiuni de Bluetooth.

Bluetooth a fost conceput pentru a activa căștile fără fir. De atunci, Bluetooth s-a extins într-o varietate largă de aplicații, inclusiv căști Bluetooth, difuzoare, imprimante, controlere pentru jocuri video, gadgeturi de fitness și multe altele.

Când dispozitivele Bluetooth se conectează între ele (de exemplu, telefonul și difuzorul fără fir), este cunoscută ca o relație de subordonare. Practic, un dispozitiv transmite informații, altul ascultă aceste informații de la master. Un computer (deci inclusiv smartphone) poate fi conectat prin Bluetooth la mai multe dispozitive în același timp (de exemplu, o tastatură wireless, mouse, imprimantă, difuzor, boxe, căști).

Tu cât de des folosești tehnologia Bluetooth? O ai acum activată pe smartphone?

Articole similare

Cadouri de Crăciun pentru copii
Cadouri de Crăciun pentru copii
Vin Sărbătorile de iarnă, momente legate puternic de familie și iubire. Spiritul Crăciunului este asociat în mod inevitabil cu perioada copilăriei. Moș Crăciun aduce jucării, dar... în varianta...