Ochelarii de soare - istoria acestor accesorii fashion cu foarte mare utilitate

Ochelarii de soare au devenit în ultimii zeci de ani accesorii extrem de populare în rândul tuturor oamenilor, inclusiv în țara noastră. Găsești ochelari de soare ieftini sau de la branduri renumite, ochelari gata să își îndeplinească două funcții principale: în primul rând, după cum le spune și numele, te protejează de razele puternice ale soarelui, senzație neplăcută în timpul verii; pe de altă parte, ochelarii de soare au devenit accesorii atât de cool încât intră perfect în categoria fashion, întregesc stilul vestimentar și sunt astfel purtați tot mai des chiar și în spații unde nu este mare nevoie de funcția lor de protecție - de exemplu pe terase la umbră sau la mall.

Ochelarii de soare sunt purtați în prezent atât de femei, cât și de bărbați, ba chiar există și numeroase modele de ochelari de soare pentru copii. Dacă în trecut pălăriile erau accesoriile preferate pentru zona capului, acum se poate spune că ochelarii de soare au devenit categoria lider la acest capitol. Ochelarii de soare protejează așadar ochii de lumina solară puternică și reușesc foarte bine să puncteze la partea stilistică.

Istoria ochelarilor de soare începe cu mult timp înainte de vremurile moderne. Cea mai veche formă de ochelari de soare a fost cea folosită de inuiți, un popor nordic din zona Groenlanda. Ochelarii erau de confecționați din fildeș de morsă și nu aveau lentile. De fapt, erau niște dispozitive de protecție cu deschizături înguste, fante care limitau expunerea la lumina solară în condițiile în care se știe că lumina reflectată de zăpadă este foarte neplăcută și se resimte puternic.

De istoria ochelarilor de soare se leagă chiar împaratul roman Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus, al cincilea împărat roman al dinastiei Iulio-Claudiene. Cei mai mulți dintre noi au auzit de Nero mai ales în contextul în care se spune că ar fi dat foc Romei, însă iată o altă informație interesantă demnă de a fi reținută: Nero privea luptele gladiatorilor cu ajutorul a două smaralde de culoare verde deschis, ținute în fața ochilor. Motivul: chiar dacă nu mai vedea la fel de bine, se proteja de razele puternice ale soarelui. Iată că de această dată era vorba de smaralde pe post de lentile, fără a exista o ramă.

Mai bine un mileniu mai târziu, în secolul al XII-lea, există documentări istorice cu privire la utilizarea unui tip special de ochelari în China. Judecătorii purtau un gen de ochelari de soare însă nu pentru a se proteja de soare, ci pentru ca privirea lor să nu fie văzută în timpul audierii persoanelor în timpul proceselor. În instanță, se evita astfel contactul vizual cu judecătorul, expresiile din privirile sale neputând să fie intuite exact. Se pare să se utilizau geamuri din cuarț fumuriu, iar inculpații nu puteau intuiau părerile judecătorilor și implicit deciziile acestora, nici nu îi puteau intimida cu privirea. Această tehnică ne poate duce cu gândul la jucătorii de poker și alte jocuri de noroc de strategie față în față din zilele noastre, precum și la agenții guvernamentali, agenți secreți de tipul James Bond, Agentul 007.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, James Ayscough, care era expert în optică, designer și creator de instrumente știinfice, a început să experimenteze utilizarea de lentile colorate în rame de ochelari. Oftalmologul englez era de părere că lentilele colorate în albstru sau verde ar putea ajuta la corectarea unor deficiențe de vedere. Așadar, nu a avut deloc intenția de a realiza ochelari de soare pentru protecția față de razele solare, dar invenția sa merită asociată istoricului ochelarilor de soare moderni.

Ceva mai târziu, în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, doctorii prescriau ochelari cu lentile colorate (maronii, fumurii, galbene) bolnavilor de sifilis, într-o perioadă în care această boală a devenit tot mai răspândită. Unul dintre simptomele bolii era hipersensibilitatea la lumină, astfel că iată, deși din motive medicale, ochelarii erau folosiți cu adevărat pentru protecția față de lumina puternică. Vorbim așadar de prima utilizare reală a ochelarilor de soare, chiar dacă doar anumite categorii de persoane foloseau aceste accesorii.

Popularitatea ochelarilor de soare a crescut semnificativ la începutul secolului al XX-lea, în Statele Unite ale Americii. Vedetele de cinema erau observate purtând foarte des în public ochelari de soare. Trendul de la Hollywood avea mai multe motive: starurile de cinema nu voiau să fie observate mereu în public, aveau adesea ochii obosiți de la luminile puternice de pe platourile de filmare, iar ochelarii ofereau o imagine chiar cool. De aici a pornit totul - ochelarii de soare au devenit din ce în ce mai populari în rândul publicului, erau accesorii de modă tot mai apreciate pentru imaginea pe care o ofereau purtătorilor. Așa cum este firesc, oamenii copiau preferințele vedetelor apreciate de ei și aveau să descopere inclusiv utilitatea ochelarilor de soare în lumina puternică.

Numele lui Sam Foster este strâns legat de momentele de start ale evoluției accelerate a pieței de ochelari de soare. Și asta pentru că în 1929 firma sa, Foster Grant, a început să producă în masă ochelari de soare. De la accesorii scumpe, ochelarii de soare au devenit produse populare, tot mai accesibile. Ochelarii de soare ieftini erau folosiți tot mai mult atât de femei, cât și de bărbați, atât pentru utilitatea lor în ceea ce privește protecția solară, cât mai ales pentru partea de stil. Să nu uităm că exact așa este și în prezent - ochelarii de soare sunt accesorii fashion cu utilitate ridicată pentru ochi.

În anii `30 au apărut ochelarii de soare cu polarizare, apreciați inclusiv de piloți, care aveau astfel vizibilitate mai bună pe timpul zborului. Edwin H. Land, cofondator al celebrei companii Polaroid, a fabricat lentile cu ajutorul filtrului său brevetat. Ochelarii de soare erau tot mai utilizați pe plajă, accesoriu de modă. În paralel, tot mai multe profesii utilizau ochelarii pentru funcțiile lor utile (inclusiv șoferii).

Câteva decenii mai târziu, ochelarii de soare au căpătat și mai multă popularitate în industria fashion, modelele Ray Ban cucerind publicul larg. Ochelarii stil aviator au fost promovați inclusiv de lumea cinematografică - de exemplu de către Tom Cruise în marele succes Top Gun, în 1986. Deși în prezent există o mulțime de producători de ochelari, Ray Ban este în continuare una dintre cele mai respectate mărci de ochelari de soare la nivel global.

Acum există multe modele de ochelari de soare care nu doar arată cool, ci oferă protecție adecvată față de razele ultraviolete și față de lumina albastră, fiind recomandați inclusiv pentru copii de către medicii oftalmologi. Ochelarii de soare previn disconfortul ochilor și implicit afectarea vederii în urma expunerii la lumină solară puternică. Se recomandă modelele de ochelari de soare cu grad de protecție ridicat împotriva razelor UV. În magazinul online PretzMic.ro există multe modele de ochelari de soare la prețuri accesibile, iar partea estetică este punctul lor forte.

Comentarii

Articole similare