10 lucruri interesante pe care nu le știai despre ceasurile de mână

Ceasul de mână este astăzi un obiect cunoscut și utilizat de toată lumea, care pare să fie alături de noi "de când lumea", un clasic în materie de obiecte utile din jurul nostru. Într-un format obișnuit sau ceva mai spectaculos ca design, ceasul de mână aparent nu mai poate surprinde pe oricine, neavând secrete față de utilizatori. Să fie așa oare?! Lumea ceasuri de mână cuprinde multe informații interesante, multe dintre ele mai puțin cunoscute de utilizatori. Astfel de informații am selectat mai jos pentru pasionații de ceasuri de mână, care vor să știe mai multe despre aceste accesorii ale zilelor noastre. Sunt genul de informații care pot fi povestite mai departe, care condimentează unele conversații și care atrag atenția celor din jur. Iată 10 astfel de lucruri interesante despre ceasurile de mână pe care cel mai probabil nu le știai sau pe care le vei redescoperi cu plăcere.


1. De ce sunt fixate cele mai multe ceasuri la ora 10:10


Când sunt expuse în vitrina unor magazine fără a fi funcționale, când apar în reclame print / bannere sau când le vedeți expuse în paginile magazinelor online, ceasurile de mână prezintă de cele mai multe ori un lucru comun la care nu v-ați aștepta: limbile indică ora 10:10. Coincidență? Absolut deloc! Orarul și minutarul sunt fixate să arate ora zece și zece minute pentru că limbile ceasului în această poziție vor forma un zâmbet. Acest lucru binedispune privitorul și crește șansele de achiziție. Poate fi considerat un mecanism de marketing, producătorii și comercianții dorind să se apropie astfel de potențialul client. Și în magazinul nostru online, PretzMic.ro, cele mai multe fotografii cu ceasuri bărbătești și ceasuri de damă indică ora 10:10. Dacă nu ne credeți, aruncați o privire pe website și bonus veți descoperi multe modele super! Să va mai spunem că în perioada aceasta există o mulțime de promoții? Puteți descoperi online cât de mari sunt reducerile la ceasuri bărbătești și ceasuri de damă.


2. Cel mai scump ceas din lume


Termenii de "scump" și "ieftin" în materie de ceasuri de mână sunt relativi. Ce înseamnă cu adevărat un ceas scump? Prețul este dat de obicei de mecanism, materiale, valoarea brandului, eventual materiale prețioase. Există o piață densă a ceasurilor de lux, dar cele mai multe persoane preferă ceasuri accesibile - partea bună este că online chiar și unele ceasuri premium pot fi de fapt ceasuri ieftine, atât modele de ceasuri de damă, cât și modele de ceasuri bărbătești.


Există totuși modele de ceasuri unice în felul lor, create de designeri renumiți și având aur și diamante în componența lor, care ajung la prețuri fabuloase. Recordul actual: 31 de milioane de franci elvețieni, adică aproape 30 de milioane de euro la momentul actual! Recordul este unul recent, stabilit în luna noiembrie a anului 2019, iar protagonistul este ceasul de mână Grandmaster Chime 6300A-010 de la Patek Philippe, brand de lux aflat mereu în topurile cu cele mai valoroase ceasuri pentru bărbați și femei. Suma a fost decisă în cadrul unei licitații Christie`s, cumărătorul fiind un colecționar asiatic care a licitat la Geneva până la o valoare incredibil de mare chiar și pentru pasionații ceasurilor de lux.


3. De ce se poartă ceasul la mâna stângă?


Ceasul se poartă la mâna stângă - iată un enunț doar parțial adevărat. Și asta pentru că, de fapt, regula nu vizează o purtare exclusivă la mâna stângă. Doar că... așa fac 85% dintre oameni. Există o explicație pertinentă: ceasul de mână, fie el ceas bărbătesc sau ceas de damă, se poartă la mâna care nu este dominantă. Pentru că cei mai mulți oameni sunt dreptaci, evident că poartă ceasul la mâna stângă. Este mai practic să verifici ora exactă la încheietura mâinii pe care o folosești de fapt mai puțin. De asemenea, ceasul va fi desigur mai bine protejat de murdărire sau deteriorare.


4. Cât de veche este istoria ceasurilor de mână


Așa cum spuneam în introducerea acestui articol, ni se pare că ceasul este alături de noi "de când lumea". În realitate, de la inventarea roții și până la ceasul de mână actual, multă istorie s-a mai scurs... Desigur, au existat ceasuri solare și alte forme de măsurare a timpului, însă realitatea este că viața oamenilor se baza mai mult pe momentele zilei, călătoriile erau lente, totul se întâmpla cu viteză mică, deci pur și simplu nu era nevoie de ceas așa cum îl știm astăzi. Mai târziu au apărut ceasurile din piețele publice, cu mecanism amplu - ceasuri pe care le mai vedem și astăzi în multe orașe cu istorie lungă, de exemplu putem menționa celebrul ceas din Praga, din Centrul Vechi. Acel ceas astrologic datează din anul 1410!


Primul ceas produs pentru încheietura mâinii a fost, conform datelor istorice, ceasul produs de brandul elvețian Patek Philippe (exact, același brand care deține recordul actual pentru cel mai scump ceas de mână!) în anul 1868. A fost un ceas prețios, un accesoriu care avea inclusiv posibilitatea de măsurare a timpului. Ceasul a avut evident o destinație de rang înalt în societate - a fost realizat pentru contesa Koscowicz din Ungaria.


5. La început, ceasurile de mână erau considerate prea... feminine


La finalul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, ceasurile de mână începuseră să devină populare în rândul persoanelor înstărite, însă exclusiv în rândul femeilor. Și asta pentru că erau considerate în continuare niște brățări prețioase, bijuterii adresate genului feminin. Bărbații nu rezonau deloc cu ideea de a purta un ceas, deși putea fi util. Creștea însă nevoia de a măsura precis timpul, iar dincolo de ceasurile publice, bărbații utilizau ceasurile de buzunar.


Schimbarea s-a produs în timpului Primului Război Mondial (1914 - 1918). Soldații s-au folosit de ceasurile de mână, căci era mult mai practic să verifici timpul precis la încheietura mâinii decât să scoți ceasul din buzunar în timp ce ești pe front, în acțiune, cu arma în mână. Imediat, ceasul de mână bărbătesc a devenit popular în societate. De la obiect feminin, ceasul a devenit obiect universal, ba chiar un accesoriu elegant și pentru bărbați. Evident, modelele de ceasuri bărbătești erau mult diferite de cele feminine, așa cum știm și astăzi că arată ceasurile clasice bărbătești. Până la urmă, ce poate fi mai masculin decât lupta, confruntarea din război? Folosirea de către soldați a fost, involuntar, cea mai bună metodă de promovare a ceasurilor bărbătești. Ca orice război, și Primul Război Mondial reprezintă o perioadă regretabilă în istoria omenirii, însă iată că pentru industria ceasurilor de mână au existat și consecințe pozitive.


6. Legătura dintre micile buzunare ale blugilor și ceasurile de mână


Ați observat cu siguranță că multe modele de blugi (blue jeans) au mici buzunare în partea din față, lateral, aproape de buzunarele principale. Am putea spune că sunt doar de decor sau cel mult pentru a păstra monede - deși nu foarte practic în zilele noastre. Însă istoria acelor buzunare se leagă de ceasuri! Evident, nu chiar de ceasurile de mână, ci de ceasurile de buzunar. Cei de la Levi Strauss au confirmat că primii blue jeans aveau acel buzunar mic pentru ceas. Acum, este mai degrabă o chestiune de stil, de estetică. Însă dacă ceasurile nu ar fi existat, nici acele buzunare probabil nu ar fi avut dimensiunea și forma așa cum le cunoaștem astăzi.


7. Ceasuri legate de submarine sau testate până la implozie


Există multe modele de ceasuri bărbătești și ceasuri de damă care sunt rezistente în contactul cu apa. Ceasurile pentru înot și cele pentru scufundări au însă nevoie de materiale speciale și mai ales de tehnologie aparte pentru a face față presiunii enorme exercitate de cantitatea de apă. Cum se testează astfel de modele de ceasuri, pentru a se putea garanta rezistența lor la adâncimi mari? Unii producători de ceasuri testează limitele ceasurilor pentru scufundări, supunându-le la presiuni puternice, uneori până la implozie, pentru a se vedea limitele absolute. Astfel de procese de testare nu sunt deloc ieftine. Uneori, se pot testa chiar prin legarea de submarine. Metodele variază, dar este clar că procedurile trebuie să fie extreme, pentru rezultate sigure în cazul unor produse concepute pentru utilizare extremă!


8. Diferențe în cazul ceasurilor de mână rezistente la apă


Un ceas de mână rezistent la apă este de obicei potrivit doar pentru a fi stropit ocazional (în cazul spălatului pe mâini de exemplu) sau la duș, în funcție de indicațiile producătorului. Pentru înot și scufundări, este nevoie de cerințe aparte. Noțiunea de Water Resistant este o promisiune asociată anumitor caracteristici. Spre exemplu, pentru scufundări medii, este nevoie de un ceas cu inscripția 20 atm (200 m) sau 30 atm (300 m). Cu cât scufundarea este mai extremă, cu atât ceasul are nevoie de caracteristici mai speciale. Pentru ca un ceas de mână să fie considerat a fi potrivit pentru scufundări, acesta trebuie să aibă rezistență la cel puțin 200 m. Un ceas de mână cu indicație 100 m poate fi purtat cu succes la snorkeling, iar unul cu indicație 50 m poate fi utilizat cel mult la înot la mici adâncimi. Primul ceas rezistent la apă a fost fabricat de Rolex în anul 1926.


Ceasurile care au indicată o anumită rezistenţa la apă nu pot fi utilizate chiar la adâncimea respectivă, aceasta fiind de fapt presiunea la care a fost testat ceasul. Un ceas este rezistent la influenţa apei asupra sa la o presiune statică specificată (spre exemplu 10 BAR/ATM). Rezistența la apă este relativă, garniturile fiind supuse procesului de uzură naturală. Temperaturile extrem de ridicate sau de joase, solvenţii şi produsele cosmetice pot accelera acest proces. Pe website-ul nostru găsiți informații complete despre ceasuri rezistente la apă, inclusiv un tabel despre rezistența la apă a ceasurilor de mână cu sau fără indicație WR (Water Resistant).


9. Singurele ceasuri care au ajuns pe Lună


Puțini oameni au ajuns pe Lună, iar ceasurile pe care le-au purtat la mână au fost toate Omega Speedmaster. În anul 1969, naveta spațială Apollo 11, cu trei astronauți la bord (Neil Armstrong, Michael Collins si Edwin “Buzz” Aldrin), a reușit să intre în istorie drept prima misiune umană pe Lună. Cei trei protagoniști au fost echipați cu ceasuri Omega Speedmaster, modelele de ceasuri rămase preferate de NASA și ulterior.


Totul a început de fapt în anul 1964, când NASA a solicitat mai multor producători să realizeze ceasuri profesionale pentru echipajul ce avea să aibă drept destinație unicul satelit natural al Pământului. Cei de la Omega au venit cu acest model capabil să treacă toate testele cu succes, astfel că au primit certificarea Flight Qualified for all Manned Space Missions. În anul 2019, sărbătorind 50 de ani de la prima misiune pe Lună, Omega a relansat modelul aniversar Speedmaster Apollo 11 din aur de 18k, în ediție limitată desigur. Interesant este că, în toți acești ani, NASA nu a mai aprobat alt model de ceas pentru astfel de misiuni spațiale.


10. Primul smartwatch, mai "bătrân" decât mai crede


Când vorbim despre smartwatch, ne gândim la un ceas de mână ultra modern, de actualitate, o invenție recentă. Mulți asociază smartwatch-urile cu Apple, însă există în prezent mulți producători de astfel de dispozitive, iar online poți să cumperi un smartwatch ieftin bucurându-te de o mulțime de funcții plus de un design deosebit. Interesant este că primul ceas "care poate face orice" a apărut în anul 1977, inventat fiind de către Hewlett-Packard, firmă cunoscută în prezent mai degrabă pentru laptopuri și imprimante.


Modelul HP-01 avea afișaj LED, calculator, funcții de fus orar. Cei de la Casio și Seiko au intrat în joc rapid și domeniul a luat amploare. Se promovau astfel ceasuri considerate calculatoare portabile. Totuși, astfel de ceasuri au devenit mai degrabă asociate cu copiii, neavând un succes real pe piața principală de ceasuri de mână. Mulți ani mai târziu, cei de la Apple au reinventat smartwatch-ul, transformând dispozitivul în ceasul smart pe care îl cunoaștem astăzi, cu funcții impresionante, un adevărat smartphone purtat la încheietura mâinii. Acum, ceasul îți poate recomanda localuri din apropiere, te poate ajuta la funcții fitness, poate verifica mesaje etc.

Articole similare

Cadouri de Crăciun pentru copii
Cadouri de Crăciun pentru copii
Vin Sărbătorile de iarnă, momente legate puternic de familie și iubire. Spiritul Crăciunului este asociat în mod inevitabil cu perioada copilăriei. Moș Crăciun aduce jucării, dar... în varianta...