Istoria becurilor și a corpurilor de iluminat - de la forțe cu foc la becuri LED, iluminat smart și design modern

Descoperirea focului, cu mai mult de 100.000 de ani în urmă, a avut o importanță majoră în dezvoltarea umanității. Încă de la început, dincolo de folosirea focului ca sursă de încălzire și pentru prepararea hranei, acesta a fost utilizat pentru iluminat. Până cu doar două secole în urmă, torțele au fost singura modalitate de iluminare pe timpul nopții sau în spații închise. Chiar și în anii 1700 - 1800, orașele europene (precum Amsterdam, Paris, Londra sau Berlin) care aveau iluminat public foloseau lămpi cu ulei și mai apoi cu gaz. În Evul Mediu, iluminatul public era complicat de gestionat, iar incendiile foarte dese.


România, în prim-plan în procesul de modernizare al iluminatului public european


Obișnuiți cu faptul că în prezent România nu se află în topurile Uniunii Europene în materie de dezvoltare și infrastructură, uităm că țara noastră se plasa în topul dezvoltării tehnologice în secolul al XIX-lea, în materie de iluminat public. În primul rând, București a fost primul oraș din lume în care iluminatul stradal s-a realizat cu petrol lampant (din 1857), combustibil de calitate ridicată obținut prin rafinare la Ploiești. Apoi, în 1884, Timișoara a marcat o premieră europeană impresionantă: Timișoara a devenit primul oraș cu sistem de iluminat 100% electric, cu o rețea de 731 de lămpi cu filament de carbon incandescent.


Folosirea dispozitivelor pentru iluminat în ultimele mii de ani


Reveind la utilizarea lămpilor, putem spune că mai întâi oamenii din vechime foloseau diverse recipiente naturale (scoici, pietre) pe care le umpleau cu grăsime animală, rezultând niște lămpi antice. Cu 6000 de ani în urmă au apărut lămpile ceramice cu ulei, folosite până în urmă cu 200 de ani la scară largă, ca nivel maxim de modernitate. În paralel, în ultimele mii de ani, diverse popoare de pe glob au folosit lumânări ca sursă de lumină - lumânări din grăsime animală sau din ceară de albine.


Cine a inventat becul modern, becul incandescent


Inventarea becului incandescent este considerată o descoperire extrem de importantă, care a revoluționat iluminatul și l-a adus aproape de modul în care îl cunoaștem astăzi. Evident, folosirea becului a fost condiționată de utilizarea rețelelor de curent electric la scară largă, începând din secolul XX. Inventarea becului este o invenție poate mai recentă decât am crede! În anul 1879, americanul Thomas Alva Edison a patentat primul bec și este creditat pentru această reușită. De fapt, germanul Heinrich Goebel (emigrant în New York) realizase deja în 1854 prima lampă incandescentă, dar nu brevetase această invenție.


De asemenea, britanicul Joseph Swan a avut o contribuție la realizarea becului modern, cu filament care să reziste un timp mai îndelungat. Edison & Swan United Electric Light Company a fost compania celor doi inventatori (Edison și Swan) care a comercializat inițial becuri cu filamente din carbon, ce rezistau aproximativ 1200 de ore. Un brand celebru în iluminat, Philips, lansa primul bec în 1892, după ce Frederik și Gerard Philips au lansat compania lor în Eindhoven, Olanda.


De la primele becuri, la actuala ofertă modernă în produse pentru iluminat


În ultimii 20 ani s-a realizat cea mai puternică tranziție - de la becurile incandescente, la becurile economice, cu halogen și cel mai nou cu LED. Becurile LED și corpurile de iluminat cu LED-uri sunt astăzi standardul de top în domeniul iluminatului casnic, industrial, comercial și public. LED-urile au avantajul unui consum foarte mic de curent electric, într-o societate care își dorește costuri mici, dar și impact mai redus al poluării (producția de energie electrică este astăzi incă foarte poluantă, folosindu-se combustibili fosili, nucleari plus hidroenergie, care poate avea un impact negativ asupra mediului).


Tehnologia LED, tot mai utilizată și în România. Și tot mai ieftină


Astăzi avem becurile LED, corpuri de iluminat cu design impresionant - atât corpuri de iluminat pentru interior, cât și corpuri de iluminat pentru exterior, rezistente la factorii de mediu. De la lămpile de birou și până la lămpile de interior, toate au diverse capacități pentru a îndeplini partea funcțională, în paralel cu partea estetică. Designul modern include adesea tehnologii avansate, inclusiv în partea de iluminat smart, corpuri de iluminat inteligente, parte a unui sistem smart home. Astfel de soluții nu mai au un cost mare, fiind tot mai accesibile pentru marea masă a populației.


Gadgeturi LED pe care le poți comanda online


Poți cumpăra pentru acasă, ieftin din magazine online precum PretzMic.ro, becuri și corpuri de iluminat, precum și gadgeturi foarte utile. Amintim de exemplu banda cu LED-uri pentru acasă, tot mai populară și în locuințele românilor, pentru iluminat în culori diverse, dispozitiv cu telecomandă. Există și becuri rotative multicolore, becuri cu proiector lumini disco, becuri LED RBG cu telecomandă etc. Pe PretzMic.ro, adesea astfel de produse sunt incluse în categoria de Hot Deals, dar mai recent au fost lansate și categoriile de Becuri și Iluminat de interior.


Ca un bonus de informație, pentru că am amintit despre poluare, subliniem nevoia de surse de energie regenerabilă. Putem folosi gadgeturi și la acest capitol, de exemplu baterie externa tip powerbank care folosește energie solară, boxă portabilă cu încărcare solară și lanternă, diverse variante de lampă solară pentru grădină, lampă solară LED ideală pentru curtea din jurul casei.

Articole similare

Cadouri de Crăciun pentru copii
Cadouri de Crăciun pentru copii
Vin Sărbătorile de iarnă, momente legate puternic de familie și iubire. Spiritul Crăciunului este asociat în mod inevitabil cu perioada copilăriei. Moș Crăciun aduce jucării, dar... în varianta...