În materie de reușite ale omului în cucerirea spațiului cosmic, conceptul de „a fi primul” are un farmec aparte, rămâne în istorie și în memoria colectivă. Astfel, avem primul satelit realizat de om lansat în spațiu (Sputnik 1), primul om în spațiu și pe orbita Pământului (Iuri Gagarin), primul animal în spațiu și așa mai departe. Totul se consemnează în istoria explorării spațiului, iar ceea ce se întâmplă prima dată are întâietate în toate documentele și statisticile.
Printre alte obiecte, un ceas de mână a ajuns pe Lună și a rămas în istorie tocmai pentru că a fost primul ceas ce a beneficiat de această… onoare. S-a întâmplat chiar în anul 1969, când primul om a pășit pe satelitul natural al Terrei. Interesant este că nu Neil Armstrong a fost cel care a purtat ceasul de mână ce avea să fie primul astfel de dispozitiv pe Lună. Pentru că a existat o problemă la un cronometru digital, Neil Armstrong și-a lăsat ceasul în interiorul modulului, drept înlocuitor. Astfel, secundul său, Edwin “Buzz” Aldrin, a fost cel care a pășit pe Lună având la mână un ceas produs de brandul Omega, prezent și astăzi în magazine la nivel mondial.
Iată că ceasuri bărbătești au fost selectate special pentru misiunea Apollo 11, lansată în spațiu în 1969. Momentele istorice au fost televizate în zeci de țări, marcând un avans semnificativ în avansul omului în spațiu. Ceasuri de mână Omega Speedmaster au purtat toți cei trei astronauți de pe Apollo 11 – Neil Armstrong, Michael Collins si Edwin “Buzz” Aldrin. Anterior, NASA solicitase de la mai mulți producători de ceasuri de mână realizarea unui model profesional pentru echipajul ce avea să ajungă pe Lună. Cei de la Omega au reușit astfel un salt imens de marketing, fiind singura marcă ce a trecut toate testele în condiții speciale și care a primit așadar certificarea “Flight Qualified for all Manned Space Missions”.
Pentru că misiunea spațială a fost un succes, Omega a dăruit fiecărui astronaut NASA câte un model unicat Speedmaster, manufacturat din aur de 18 carate. A fost prima ediție specială Speedmaster numerotată, în condițiile în care s-au produs 1014 de astfel de exemplare de ceasuri în perioada 1969 – 1973. Astronauții de la NASA au primit ceasurile cu numerele de la 3 la 28 și de la 1001 la 1008. În anul 2019, sărbătorind 50 de ani de la marele moment, Omega a lansat un model aniversar din aur de 18 carate – Omega Speedmaster Apollo 11 Moonshine.
Primul ceas purtat pe Lună este de tip cronograf cu armare manuală, simplu de citit, cu geam din plexiglas. Cerințele erau clare: precizie absolută și operabilitate într-un mediu special. Ceasul avea să înfrunte diferențe mari de temperatură, pozitive și negative, diferite grade de presiune și umiditate. Testele se pare că s-au realizat într-o atmosferă cu 100% oxigen, astfel înât să se observe dacă oxidarea alterează calitatea lubrifianților și funcția de măsurare. Mai mult decât atât, s-au făcut chiar și teste cu sunete puternice și pe diferite frecvențe, dar și experimente legate de șocuri. Altfel spus, experții de la NASA s-au gândit la ceea ce este mai rău, în condițiile în care dincolo de datele cunoscute, era totuși o expediție în necunoscut.
Astăzi, avansul tehnicii a făcut ca ceasuri cu mecanisme performante să fie accesibile oricărei persoane.Astfel au aparut magazine online care vand la preturi mici o gama variata de modele de ceasuri. De exemplu pe https://www.pretzmic.ro/ , cu bugete medii și chiar mici, se pot cumpăra ceasuri bărbătești și ceasuri de damă nu doar performante din punct de vedere tehnic, ci care validează și cerințele utilizatorilor în materie de design de ceasuri de mână.
Comentarii